Coronavenlige aktiviteter med børn

10 coronavenlige aktiviteter med børn

I skrivende stund er Danmark stort set lukket helt ned pga. COVID-19, og jeg er i sommerhus med mine to piger (11 og 14). Vi har netop brainstormet over 10 gode coronavenlige aktiviteter med børn (og teenagere). Aktiviteter, der vel at mærke ikke involverer svømmehallen, biografen, legelandet, museet eller cafébesøget.

“Vi keder os” og spenderer mere tid hjemme end nogensinde før. Det er ikke kun skidt, hvis du spørger mig, for det giver tid til fordybelse, familieaktiviteter og eftertænksomhed. Men når hjemmeskolen og en hektisk arbejdsdag med online-møder i kælderen er slut, kan dagene godt blive meget ens, hvis vi ikke opper os lidt, slukker ego-skærmene og laver noget aktivt sammen.

Her får I vores bud på 10 coronavenlige aktiviteter i familien. Nogle af aktiviteterne er gratis, mens andre kræver en mindre investering. Udgifterne vil dog ikke overstige det, vi normalt bruger på diverse entréer og kulinariske oplevelser. Det hele starter med… en plan!

Tip: Læg en plan for ugen

De fleste børn og unge trives godt med struktur i hverdagen. Når strukturen bliver taget fra os, fordi vi ikke længere går i skole, til fritidsaktiviteter og på arbejde i traditionel forstand, kan det være en god idé at skrue lidt op for aktivitetsplanerne derhjemme. Mine to døtre og jeg har derfor lavet en plan for den kommende uge, hvor vi hver dag har indlejret en fælles aktivitet eller to.

Et skema I alle har bidraget til og kan se
Planen er helt lavpraktisk lavet som et håndskrevet skema, der nu hænger på køleskabet. Vi har dermed skabt en synlig og fælles plan for ugen, så vi alle kan følge med og glæde os til en masse coronavenlige aktiviteter.

Planen har også den effekt, at vi kan slappe mere af, fordi vi ikke hver evig eneste dag skal være kreative og finde på noget nyt. Samtidig bliver alle hørt, da der er plads til mange forskellige aktiviteter i løbet af en uge.

1. Fisketur ved en put & take fiskesø

Aktiviteter med børn - fisketur

Vi er i sommerhus og lige i “baghaven” ligger der en put & take fiskesø. Der er godt nok ikke blevet sat fisk ud siden november – men den er åben! Måske er i ikke så heldige at have en fiskesø i nærheden, men på putandtake.info kan I finde et kort over alle put & take -fiskesøer i Danmark, så mon ikke der også er én tæt på jer. 

Fordelen ved put & take-søerne er naturligvis, at det ofte er lettere at få noget på krogen end ved havnen eller i den frie natur. Derudover er det ofte muligt at leje fiskegrej, hvilket gør det noget lettere at gå til. Sidst men ikke mindst kræver det (normalt) ikke fisketegn.

En fisketur giver frisk luft, røde kinder – og stort set altid noget at snakke om i bilen på vejen hjem. 

2. Køb en bålgryde og lav indisk mad over flammerne eller grillen

For nogle år siden købte jeg en bålgryde. Den hænger oppe under loftet i udestuen og venter på de dér helt særlige øjeblikke, hvor den bare passer perfekt ind. Det er fantastisk at lave mad over bål, og udendørs madlavning er bestemt ikke begrænset til de varme sommeraftener. 

Der findes både bålgryder til ophængning i stativ og støbejernsgryder, der kan placeres mere direkte på gløderne. Har I ikke en decideret bålplads, kan I også bruge kuglegrillen eller evt. købe et billigt bålfad. 

Grillen er det foretrukne redskab til udendørs madlavning, men en bålgryde giver bare flere og andre muligheder.  Her i familien kan vi godt lide indisk mad – og især tikka masala. Det er også et kæmpe hit med alle former for supper. 

Invitér familien med ud i haven i fornuftig påklædning. Det er vigtigt, at I ikke fryser (for så vil alle hurtigt ind igen). Alle mand skal gerne deltage, så tag skærbræt og kniv med ud til alle og gå så i krig med forberedelserne i den friske luft.

Husk, at hele måltidet ikke nødvendigvis skal laves over bålet. I kan jo snyde lidt og koge risene til tikka masalaen inde i køkkenet og hente den, når bålgryden er klar. Begge dele er et hit over bål.

3. Ravlygte – skattejagt i mørket (én af mine foretrukne coronavenlige aktiviteter med børn)

Ravlygter er de seneste år blevet et kæmpe hit – og det forstår jeg godt. Lygterne kan erhverves for få hundrede kroner, og bor du i nærheden af vandet, åbner de en verden af eventyr, spænding og ikke mindst frisk luft. 

Man kan altid gå en tur ved vandet, og man kan altid lede efter rav. Men helt ærligt – hvor mange gange har du fundet noget? Jeg ved godt, det ikke er så afgørende, hvor meget rav, man finder – men måske er du som jeg (42 år) også ved at være klar til endelig at have heldet med for første gang. Ravlygterne er nu én af mine foretrukne coronavenlige aktiviteter med ungerne.

Mine to døtre og jeg har nu prøvet det flere gange. Vi har bl.a. været ved Ringkøbing Fjord sidst på eftermiddagen i januar. Rav er lettere end sten, så det transporteres også lettere længere op ad stranden og bliver fx liggende/tilbageholdt i klumper af tang.

En god strategi er derfor at gå en håndfuld meter op fra vandkanten og lyse dér. Vi havde hurtigt heldet med os og har nu fundet familiens første klump rav. 

Lygtens særlige lys har den effekt på ravet, at det lyser op i et særligt gult skær. Har man først fanget teknikken, er det meget let at skelne rav fra andre ting, der lyser op (hvide sten, plastic, forskellige typer af tang). 

Uanset om I finder rav eller ej, er det en ret speciel følelse at gå rundt på en mørk strand med familien. Det skaber et dejligt sammenhold og et helt nyt “rum”. 

Du kan købe ravlygter her

4. Geocaching – “Pokémon go” for hele familien

Geocaching går kort fortalt ud på at finde små poster i naturen gemt af andre eventyrlystne mennesker. Posterne findes via en app, og “geo” refererer til, at hver post har et helt præcist geokoordinat. Det lyder dog mere teknisk, end det er – for appen viser dig vejen. Bare spørg børnene om de vil med ud og prøve en familieversion af Pokémon go, så skal de nok bide på denne aktivitet.

Posterne er unikke og kan rumme forskellige ting. Typisk består de af en vandtæt beholder med en lille blok og en kuglepen. Den fungerer som en slags gæstebog, hvor du kan lægge en lille hilsen og evt. skrive tak for oplevelsen.

En geocaching-post kan dog også rumme små “gaver”, du må tage med dig – og du kan jo også selv vælge at lægge en ting i. Der er dog mere avancerede post-typer. Fx kan en post være et “mysterium”, hvor du skal løse en opgave. 

Posten er dog ikke det interessante i sig selv. Det skønne i oplevelsen ligger ganske enkelt i at lykkes med at finde posterne. Det lyder banalt, men det er faktisk ret magisk at bevæge sig ind i en skov eller anden natur (hvor man ikke plejer at færdes) og pludselig finde en post, som et andet menneske har lagt “til dig”. Der er en skøn kommunikation i det. 

Det eneste du skal bruge er din mobiltelefon og en geocaching-app. Vi bruger den der bare hedder “Geocaching”. Det er meget let at komme i gang, og der ligger et hav af missioner og venter på jer derude.

5. Mal på sten med posca-tuscher – kreative aktiviteter med børn

Nej, det er ikke kun for piger at male på sten – og i øvrigt heller ikke kun for børn. Vi elsker at finde lækre sten (ca på størrelse med en hånd) i naturen, tørre dem, og dekorere dem. 

Der findes tuscher “beregnet” til stenmaling, men spørger man et par meget erfarne eksperter (mine to piger), er Posca-tuscher det helt rigtige valg. Posca-tuscher er fyldt med akrylmaling. De findes i alverdens lækre farver og “holder bedre”, hvis man spørger de kloge. Hvis I vil sikre jer, at stenene skal bevare farverne og intensiteten længe, kan I evt. give dem et lag afsluttende lak.

Og hvad skal man så male? Her er det kun fantasien, der sætter grænser – men hvad med dit yndlingsdyr, et surrealistisk mønster, skaktern, en spiral, et edderkoppespind, et abstrakt kunstværk. Rigtig god fornøjelse!

De malede sten kan se rigtig flotte ud i en vindueskarm – men bestemt også udendørs i kanten af bedene eller i siden af et trappetrin. Mulighederne er uendelige, og derfor er stenmaling også en af mine yndlings aktiviteter med børn.

6. Køb en metaldetektor og tag på eventyr i fortiden

Metaldetektor på mark - aktiviteter i naturen med børn
Kom ud i det fri med en metaldetektor

Her må jeg tilstå, at vores familie har noget til gode – og jeg glæder mig! Med en metaldetektor kan I drage ud i det fri og finde “skatte” fra for- og nutid. Jeg har en god bekendt, der ofte tager på detektor-jagt med sin datter, og de beretter om spændende fund i form af gamle mønter og smykker – men også nutidige mønter, der kan supplere ungernes lommepenge. 

Husk, at man lige skal have lov til at gå på fx en privat mark eller andre private områder. Men der sker jo aldrig noget ved at spørge. Ellers er der masser af offentlige skove, strande og parker – hvor man jo altid har adgang. 

Der findes metaldetektorer (og supplerende værktøjer) i alle prisklasser. Umiddelbart ligger begynderniveauet på omkring 800-2000 kr. Men jeg tror, det er en sjov investering med masser af frisk luft og gode oplevelser indbygget. 

7. Hjemmelavet selvhærdende ler – med Maizena og natron

Opskriften er uhyre simpel – og mulighederne uendelige. Selvhærdende ler (også kaldet selvtørrende ler) kræver som navnet angiver ikke en ovn til brænding, hvilket man normalt forbinder med ler, så det er nemt at fremstille, anvende og færdiggøre i hjemmet. Leret skal blot tørre et døgns tid ved stuetemperatur. 

Vi har bl.a. rullet leret ud i flade plader og lavet tryk af vores hænder (store børn og voksne må også gerne være med på en klassiker). Må dog indrømme, at det kræver en del ler at rumme min str. 45, så jeg plejer at lade ungerne om den disciplin. 

Hvis du vil lave ophæng – fx påske eller julepynt – kan du med fordel bruge et sugerør til at udstikke huller til snor. De færdigtørrede kreationer kan males med alm. hobby/akryl-maling, og du kan bestemt også bruge Posca-tuscher.

1 døgn 1 dag

Opskrift på selvhærdende ler

  1. Bland 3 dl vand, 2 dl Maizena, 4 dl Natron i en gryde.

  2. Rør rundt under svag varme i ca. 10-15 minutter.

  3. Pludselig og en lille smule magisk vil massen få en konsistens, der populært sagt minder om kartoffelmos – tag gryden af, når dette sker

  4. Massen lægges på et stykke bagepapir og dækkes med et fugtigt viskestykke eller lign., til den er kold.

  5. Leret kan nu rulles ud eller formes til alverdens skulpturer, der efterfølgende stilles til tørring et døgns tid.

  6. Dekorér evt. med hobby/akryl-maling eller Posca-tuscher.

8. Mal én væg – og få ny energi i hjemmet

Vi går herhjemme, og vi kigger riiiiigtig meget på hinanden (dejligt) og hjemmets vægge. En simpel vej til fornyelse i hjemmet er at male en væg. Når jeg siger “én væg” er pointen netop, at man ikke nødvendigvis skal gennemrenovere hele hytten. En enkelt væg i en ny farve eller med et spændende tapet kan give masser af nyt liv til rummet. 

Denne uge maleri vi én af væggene i køkkenet olivengrøn. Det skal kun være denne ene væg, da den skal stå i modspil til rummets øvrige hvide udtryk. Og hvem skal så male? Det skal vi da alle sammen. Det bliver et super hyggeligt projekt. Malingen (og lidt opgraderet grej) er bestilt på nettet. Vi trækker i malertøjet, laver en kop varm kakao, og så giver vi den ellers gas. 

9. Stenstabling – en af de mest meditative coronavenlige aktiviteter med børn

Lad mig lige slå det helt fast – vi taler ikke om at bygge pyramider. Vi taler om små og mellemstore natursten, der kan stables i vildt fascinerende og kunstneriske tårne. Måske har du set stenstablingerne i relation til meditation og mindfulness – og essensen i at kunne stable sten i alverdens former er da netop også ro og balance, både i jer og stenene. 

At stable sten kræver ro, tålmodighed og overtalelsesevner. For børnene synes måske ikke umiddelbart, det lyder super spændende – liiiige indtil de selv lykkes med at stable de første sten. En ting er nemlig sikkert, – stentårnene kommer til at vælte undervejs.

Se #stenstabling på Intagram for masser af inspiration – eller kast jer da bare ud i det med en tur til stranden væbnet med god tid og tålmodighed. Når du har de første 3-4 sten stablet, kan du med garanti ikke stoppe.

Find en lille bunke sten, der inspirerer dig, og som har lidt ujævnheder og forskellige former. Ujævnhederne og “hak” gør det lettere at få stenen til at bide fast i hinanden. Rigtig god fornøjelse med en af de mest meditative og coronavenlige aktiviteter med børn, bedsteforældre – og ja, hele banden.

10. Hjemmelavet sushi – og ja, du kan godt bruge røget laks og skåne budgettet

Madlavning skal helt klart have en plads på denne liste over coronavenlige aktiviteter med børn – og i familien i det hele taget. Som et alternativ til at tage på café eller restaurant, kan det være et skønt fælles projekt at slutte ugen af med hjemmelavet sushi. Forberedelserne kan være lidt tidskrævende, så det er et godt projekt til en weekend-dag. 

I stort set alle sushi-glade familier hører man forældrene nævne, hvor meget ungerne – og især teenagerne – kan drøne ned af den lækre asiatiske delikatesse. Problemet er bare, at sushi ikke er nogen billig spise. Det kan derfor blive en ret stor udskrivning, hvis hele familien skal proppe sig med frisk fisk, ris og wasabi. Men frygt ikke – der er et billigere (og meget sjovere) alternativ. Aktiviteter med børn behøver ikke altid koste kassen.

Lad mig være helt ærlig – jeg har endnu ikke selv haft succes med at lave helt lige så lækker hjemmelavet sushi, som den vi køber hos de erfarne sushikokke på restauranterne. Men man kan godt komme tæt på – og ofte handler det om, hvor meget tid og kreativitet, der lægges i projektet. 

Et af de bedste sparetricks til at opnå rå mængder af sushi er at bruge skiveskåret røget laks fra supermarkedet. Det er meget fy fy blandt de mere “religiøse” sushi-kendere (for det bedste resultat opnås med frisk kvalitets fisk fra fiskehandleren), men jeg synes faktisk, det kan fungere rigtig godt. Derudover er det – især også hos børnene – et hit med vegetar-varianter med fx agurk og mango.

Det sjoveste del i processen er helt klart at lave sushi-rullerne (hosomaki, futomaki, uramaki, osv.). Det kræver lidt håndelag, men lad nu alle komme til. Børnene vil elske at være en del af processen. Og pyt nu med æstetikken den første gang – i kan jo altid forfine processen senere. 

Der findes mange gode og pædagogiske opskrifter på hjemmelavet sushi – så jeg vil overlade det til en Google-søgning og lade dette indlæg holde sig til idéen. 

Rigtig god fornøjelse med jeres helt egne – og coronavenlige – aktiviteter med ungerne. Har I brug for andre tips til at sætte ungerne i gang, kan I læse om vores erfaringer med vores helt egen lommepenge app her. Eller hvad med at sætte lækre pita pizza på menuen i en omgang fælles madlavning?