Kør self ferie Danmark

Kør selv ferie i Danmark – på “Road Trip” med børn … i bybil

Okay, så her er konceptet: Man tager en familie, en lille bybil og en pose eventyrlyst – og så er det ellers bare af sted på kør selv ferie i Danmark. Eller som vi kalder det, “ROAD TRIP” here we come – og tror mig, det kan sagtens lade sig gøre!

Vi kan hurtigt nok finde undskyldninger og begrænsninger her i livet – men hvad kan vi bruge dem til? Da mine to piger og jeg stod med et meget lille feriebudget og havde vinket farvel til tanken om fly til Mallorca den sommer, var der kun én ting at gøre: Vi måtte ud at se på gode gamle Danmark i vores lille Seat Mii. Det er nu et nogle år siden, og vi har været på kør selv ferie flere gange siden.

Jeg er selv 2 meter høj, og ungerne bliver ikke mindre, så det giver nogle helt naturlige begrænsninger. Sådan har vi nu grebet det an nogle gange:

Kør selv ferie med mange små “landinger”

Jeg er far til to piger, der elsker at åbne døren ind til hotelværelset og tjekke det nye sted ud. Faktisk er de minutter noget af det mest magiske for dem på turen. De er også vilde med alt det andet – men det at være på eventyr og være i bevægelse har vist sig at være en god ingrediens, så man ikke gror for meget fast undervejs (det gør vi rigeligt derhjemme).

For at kalde en kør selv ferie for en “road trip”, skal der vel netop være lidt bevægelse og frihed på programmet? På en 10-14 dages tur, kan vi anbefale, at man booker 3-5 overnatningssteder – enten på forhånd eller måske nogle af dem undervejs (det giver lidt spænding). På den måde får man et par overnatninger hvert sted og har stadig lidt “elastik” i programmet til at improvisere.

Selvom vi ofte kun har 2-3 overnatninger hvert sted, er der masser af tid til at slappe af ved strand/pool og tjekke den lokale lystbådehavn og restauranterne ud. Og så når det ikke at blive kedeligt.

Overnatning: Hotel, “hotelt” eller begge dele

Når pladsen er trang og anhængertrækket … ikke er der, ja så er man nødt til at være lidt kreativ i forhold til overnatningen. I vores tilfælde er vi både vilde med det frie liv på campingpladsen og lidt hotel-luksus i ny og næ. Vi kombinerer derfor gerne hotel, bed & breakfast og campinghytter.

Vi har som regel en sovepose med pr. mand, men der kan også altid lejes sengelinned, mm. til campinghytter. En sidegevinst ved at være forbi en campingplads er bl.a. også at man får mulighed for at vaske det beskidte tøj.

Det mest fantastiske ved at være på denne form for kør selv ferie er at opleve “lidt af hvert”. På hotellerne får man luksus (og ofte en by-oplevelse), på bed & breakfast møder man de sjove/spændende/skøre værtspar rundt i landets afkroge og på campingpladserne får man frihed, natur, grill, strand og frisk luft. Kombinationen og vekselvirkningen kan være helt magisk.

Jeg kan personligt bedst lide at booke hotel og bed & breakfast -opholdene på hotels.com eller booking.com. De to portaler har stort set samme udbud og til samme priser. Vær dog opmærksom på, at de – selvfølgelig – har loyalitetsprogrammer, der kan give dig fordele (og gratis overnatninger), når du opnår et vist antal bookninger. Jeg holder mig derfor til hotels.com.

Alternativt kan der også bookes ophold airbnb, der bl.a. giver adgang til booking af private hjem.

Rigtig mange campingpladser har eget bookingsystem på hjemmesiden, men de fungerer desværre ikke altid lige godt. Jeg plejer derfor at ringe til den campingplads, jeg har udset mig – og får altid god betjening og et hurtigere resultat på den måde.

Overvej en lejet tagboks – så er der også plads til campingudstyret

Camping er fedt – men i denne form for kør selv ferie bliver det for hårdt, hvis man skal slå teltet op og pakke “lejren” ned for mange gange. Blot en reminder 🙂

Hvis I (som os) er udrustet med en meget lille bil, er det en super smart idé at leje en tagboks. Så er der pludselig plads til et større telt, luftmadrasser, gaskomfur, campingbord og stole (ja, vi fik faktisk så meget med).

Det kan være dyrt at anskaffe sig en tagboks, så i starten vil jeg anbefale, at man prøver det af ved at leje. Vi lejede en boks ved topbox.dk, og det fungerede bare smertefrit. Man skal være ret præcis med at angive bilens model, årgang, osv., – men de har virkelig mange varianter!

Camping-bord
Morgenhygge på campingpladsen – vi har MEGET med i tagboksen

Til camping-skeptikerne bliver jeg nødt til at nævne, at der findes mange forskellige former for camping – også i Danmark. Spørg jer selv, hvad der er vigtigt – er det pool og bowlingbaner, eller er det natur, stjernehimmel, lejrbål og skønne folk fra andre lande? Personligt er jeg mest til sidstnævnte – og i den kategori må I ikke snyde jer selv for campmoensklint.dk.

En fed vekselvirkning mellem smuk natur og storby

Når jeg planlægger road trips, sørger jeg for, at opholdene veksler mellem by og natur. Prøv at presse jer ud i Udkantsdanmark, hvor landevejen bliver så smalle, at man må holde ind, når der kommer en modkørende bil.

Det er fedt derude! Og mindst lige så fedt er det så at vende snuden mod byen efterfølgende. Kontrasterne skaber energi og masser at snakke om i bilen.

Leg Columbus – find de “ukendte” steder og bild børnene ind, at I muligvis er de første, der nogensinde har været SÅ langt væk fra civilisationens lov og orden. Og bliver de utrygge, kan I jo vise dem, at Spar, SuperBrugsen og Netto alt sammen ligger indenfor en radius af 10 kilometer. Det er jo et lille land, vi lever i…

Husk nu øerne (og Tyskland)

Følelsen af at køre den lille bybil ombord på en færge (der burde have været pensioneret for 20 år siden) og stikke til søs mod en dansk ferieø – ER BARE MAGISK. Der skal ikke så meget til. Når vi forlader Jylland, Fyn og Sjælland til søs, sætter det en helt anden scene. Vi får frisk luft i håret, mens vi ser havnen blive mindre og mindre derinde på land.

Tag færgen på kør selv ferie i Danmark

Én af vores yndlingsruter er Sydfyn, Tåsinge, Langeland (landfast den vej) og så færgen fra Spodsbjerg til Tars på Lolland. Herfra er der adgang til et væld at dejlige danske øer. Storebæltsbroen er i sig selv en smuk og imponerende oplevelse – bevares – men det her kan altså også virkelig noget.

Og hvad med Tyskland (hvis eller der ikke er lukket for udlandsture pga. Corona eller andre ultra irriterende fænomener)? Vi krydrer ofte kør selv ferien i Danmark med et visit til vores naboer mod syd – fx med færgen fra Rødby til Puttgarden. Wow, så skal man jo pludselig skifte både valuta og sprog i løbet af ganske kort tid. Og turen kan jo meget passende gå mod vest og op over den danske grænse igen.

Ruteforslag

Tag en dartpil og et danmarkskort! Uanset hvor I kører hen, finder I smuk natur, dejlige mennesker, kulinariske oplevelser, kultur og meget mere. Denne form for kør selv ferie handler om at tage det rigtige mindset. Et mindset hvor I husker at nyde hinandens selvskab i nye omgivelser – og hvor I ser en mulig oplevelse i alt og alle I møder på jeres vej.

Udover dartpilen har jeg ofte taget udgangspunkt i områder, vi ikke har dyrket så meget. Når man zoomer ind på Google Maps dukker der lynhurtigt oplevelser, campingpladser og meget andet godt op.

Her kommer lige et par gode ruter, jeg har været på med mine to døtre.

Lav et kort over ruten på Google Maps eller i hånden

Offline styrer for vildt! Så husk, at du med dine unger meget let kan tegne omridset af Danmark på et stykke papir og markere ruten med stiplede linjer og oplevelser/overnatninger med små tegninger. Det er der næsten ikke noget, der slår.

Det er dog også meget let at oprette en rute på Google Maps. Kortet kan efterfølgende deles med familie og venner – og undervejs kan det faktisk være meget praktisk, da man hurtigt kan zoom ind på ruten og se relevante overnatningssteder eller aktiviteter i nærheden.

Lav dit eget Google-kort over kør selv feriens rute

 1. Åbn Google Maps i din browser

  Google Maps er Googles korttjeneste – og en rigtig ven, når man planlægger kør selv ferie.

 2. Sørg for at du er logget ind med en Google-konto

  Tjek cirklen øverst til højre. Når du holder musen over, kan du se dit navn. Hvis du vil lave rutekortet via en anden konto, skal du logge ind med denne først.

 3. Klik på menuen øverst i venstre hjørne (tre streger) og find “Dine steder”

  Google ændrer engang imellem designet – men kig her efter en knap eller lign. der kan åbne dine muligheder.

 4. Klik på fanen Kort

  Hvis du tidligere har oprettet et Google-kort, vil de blive vist i en liste her.

 5. Klik på “Opret kort”

  Ligger typisk nederst.

 6. Tilføj destinationer og ruter

  Du kan nu organisere overnatninger, udflugter, mm. i forskellige lag samt forbinde destinationerne med en rute.

Skriv tour-dagbog på kør selv ferien – og lad dagbogen vandre

Vores sidste og aller bedste tip til jeres kommende kør selv ferie i Danmark er helt klart at skrive dagbog undervejs. Vi har gjort det nogle gange, og det er både skønt på selve turen, og når I kommer hjem. Vi har fundet tour-bøgerne frem masser af gange.

Det bedste resultat får I ved at lade dagbogen gå på tur, så den får en ny forfatter hver dag. Hvis børnene er for små, kan I lade dem diktere og hjælpe med at få skrevet dagens oplevelser ned.

Når man er på farten og oplever mange nye steder, er det rart at få nedfældet, hvad der sker. Det giver et meget håndgribeligt fælles “bevis” på at man har lavet noget fedt sammen.

Dagbog på kør selv ferie i Danmark
Der skrives tour-dagbog. Vi vil aldrig glemme dette lidt skøre sted på Lolland.

Vi pynter typisk dagbogen med billeder, når vi kommer hjem – så det er en god idé at efterlade nogle blanke sider for hver dag. Derudover er det sjovt at have lim eller tape med, så det er let at klistre forskelligt ind på turen. Fx tørrede blomster, postkort og brochurer.

I kan skrive om alt fra de de store “slotte” på jeres vej – til vinderen af UNO-turneringen i campinghytten om aftenen.

Mens I venter på at komme på en skøn kør selv ferie i Danmark – “road trip style” – kan I jo hygge jer med vores bud på 10 (coronavenlige) aktiviteter med børn. Vi ønsker jer en helt fantastisk rejse! Og husk nu lidt god mad til turen – måske en omgang pita pizza kunne friste?